10 förmågor som barn utvecklar med Lego

Inlägget 10 förmågor som barn utvecklar med Lego innehåller reklam genom annonslänkar för StorochLiten

Att bygga med Lego och Duplo är en stor del av många barns uppväxt. Vare sig om man fastnar för Lego på grund av färgerna, svårigheterna eller de otroliga byggnaderna man kan skapa, så står det helt klart att Lego och Duplo har en positiv inverkan på barn. Jag listar 10 förmågor som barn utvecklar med Lego och Duplo.


1. Ekonomi

Lego är ett bra sätt att lära sig ekonomi i texten  10 förmågor som barn utvecklar med Lego berättar vi hur
Barn lär sig ekonomi tack vare Lego

Ekonomi tänker du? Ja men exakt, inte ekonomi som i BNP, utan vad ekonomi betyder i stort. Barnet kommer, om den får möjlighet att beställa hem nytt Lego tillsammans med dig, lära sig grunden för pengar. Varför just Lego har sådan effekt på det är enkelt. Om ni planerar att köpa ett ny Action figur som exempel, så ser det flesta figurerna ganska lika ut så valmöjligheten är inte så stor. Ska ni däremot köpa Lego finns det en uppsjö av designer och teman. Barnet behöver planera och förstå, men framförallt bestämma sig om hen har en budget att följa. Så vill du se ditt barn träna sin ekonomi igenom att räkna pris per bit m.m. så är Lego helt rätt väg att gå.


2. Motorik

10 förmågor som barn utvecklar med Lego pratar även motorik, något som denna bild handlar om
Lego har betydelse för barnens motorik

När ett barn ska lära sig att skriva så är det två egenskaper som är väldigt fördelaktiga att lärt sig tidigt. Det är handstyrka och precisionen. Detta är några av den motorik som barnen tränar upp med hjälp utav Lego. I samband med att barnet lär sig att plocka upp Lego bitar och placera dem på önskad plats i sitt klossbygge så förfinas hens motorik. Därför är det väldigt positivt att man kan leka med Lego i timmar utan att det känns som att man tränar. Win-Win både för humöret och finmotoriken.3. Gemenskap och samarbete

10 förmågor som barn utvecklar med Lego pratar mycket om samarbete, denna bild förklara väl vad vi menar.
Vikten av samarbete är viktigt i Lego

Att bli ovänner under lek med sina vänner och syskon är relativt vanligt. Där skiljer sig Lego inte mot någonting annat. Däremot ska inte detta anses vara dåligt eller fel. Tack vare osämjan mellan lekande barn så utvecklas och lär sig barnen samarbete och gemenskap. Barn som tillsammans bygger sin drömvärld i Duplo eller Lego kommer att se olika på saker på både slutmål och ”drömvärld”. Därför samarbetet blir så viktigt, för att de båda när byggandet är slut, ska kunna njuta av de som är byggt. Så låt barnen ha sina diskussioner, lägg dig inte i direkt. Det kommer stärka både deras band, men framförallt stärka deras förmåga att samarbeta.


4.Tävlingsinstinkt

10 förmågor som barn utvecklar med Lego pratar även om Tävlingsinstinkt. En mycket fin egenskap enligt oss
Att vilja tävla och vinna är en fin egenskap

Mitt Lego hus är större än ditt! Det var kommentarer man själv fick höra när man var hemma hos vänner och byggde med Lego. Sådana kommentarer minns jag än idag brände i kroppen när man hörde. Jag blev aldrig arg, inte mina vänner heller åt sådana kommentarer. Däremot skapades en blodad tand för att lyckas bättre och tillslut bygga större än sina kompanjoner. Så låt dina barn tävla, och framförallt lär ditt barn att förlora. Inte för att hen ska vänja sig vid det, utan för att du ska slippa en dålig förlorare där hemma.


5. Självförtroende

Stort Självförtroende tycker vi alla barn ska ha. i 10 förmågor som barn utvecklar med Lego pratar vi om Legos inverkan på självförtroendet
Stort självförtroende förtjänar alla barn att ha

Detta känner säkerligen även du som förälder. Säg att du planerat att bygga en altan, från idé till projekt till slutprodukt. Den känslan av tillfredställelse och självförtroende som tillkom tack vare att du faktiskt lyckats. Samma är det för barn i mindre förpackning. Öppna upp en ny låda med Lego, se den tjocka boken. Därifrån till färdig produkt är en lika stor resa för barnet som ditt altanprojekt. Så underskatta inte boosten som ett färdigbyggt Lego kan ge. Uppskatta och uppmuntra det.


6.Tålamod

I detta avsnitt förklarar vi vikten av tålamod. Tar en jämförelse mellan bygga med Lego och fiska
Fiska är en hobby som ofta kräver stort tålamod

De enorma Lego tornet som har byggts upp i barnrummet faller ihop i en stor smäll. Bitarna du satt i början av ditt projekt blev helt fel, så nu 5 timmar in är man helt fast. Att behöva börja om efter timmar av slit får den lugnaste personen att koka inombords. Men, det är en del av processen när man skapar. Likaså är det en del av processen att träna sitt tålamod. Att skapa tålamod kommer vara viktigt med åren, så att börja träna detta så tidigt som möjligt är bara positivt och kommer hjälpa under livet gång. Så låt ditt barn själv försöka utläsa och följa ritningarna, sätta dit bitarna själv och skapa felen själv. Snart så kommer du ha en fiskekompanjon som inte tröttnar efter 5 minuter 🙂! Tålamod är viktigt.


7.Planera

10 förmågor som barn utvecklar med Lego nämner i detta kapitel vikten av att planera sitt byggande
Planering är lika viktigt när man bygger Lego som någonting annat

När jag köpte min Millennium Falcon (de projektet kan du läsa mer om här LEGO Star Wars 75192 – The Millennium Falcon) så gjorde jag en enorm tabbe och öppnade flertal påsar utan att jag lagt upp en plan. Kommer inte ske igen kan jag säga. Därav är det att föredra att du redan i tidig ålder, 8-12 år, låter ditt barn bygga större projekt så som ”Strange Things”, ”Harry Potter” och ”Star Wars”. Detta för att Lego set som dessa innehåller många påsar, många delar och många projekt. Det kommer lära ditt barn att planera och lägga upp en plan hur hen ska slutföra projektet. Samt så får du ett barn som är upptagen många kvällar framöver. Win-Win


8.Problemlösning

10 förmågor som barn utvecklar med Lego berättar här om vikten av att kunna lösa problem. En egenskap som är bra att ha, både vuxna som barn
Att lösa problem är en viktig egenskap för både vuxna och barn

Vi har en sak att tacka för bland de yngre i arbetslivet idag och det är tack vare att många har en väldigt kreativ och klok problemlösning. Sådan problemlösning är det inte något folk bara föds med, utan det är något som hjärnan har fått träna upp. Där tror jag Lego haft en stor inverkan. Vare sig man bygger efter ritning eller på frihand så uppstår nästan alltid problem när man bygger Lego. Vilket gör att det måste lösas och hjärnan behöver arbeta för fullt för att hitta en lösning på problemet. Så tack Lego för du skapat så många kloka unga vuxna som idag bär en viktigt roll i arbetslivet.


9. Kreativitet

Denna bild symboliserar vikten av att vara kreativ, den gör problem enklare att lösa
Att vara kreativ gör ditt liv enklare

Detta är väl de vanligaste man brukar höra när man pratar om fördelarna med Lego. Barnen tränar på sin kreativitet. Det stämmer helt och hållet, om det är den största fördelen låter vi vara osagt däremot. Kreativitet och Lego är en perfekt kombo tillsammans med problemlösning. Desto kreativare och logiskt/ologiskt hjärnan arbetar, desto kreativare lösningar skapar man. Det är häftigt hur man ser när barn med hjälp utav endast 2-5 Lego bitar kan skapa flygplan, båtar m.m. allt tack vare sin kreativitet och fantasi. Wow säger jag bara, vilka fördelar de kommer ge i framtida arbetslivet.


10. Kunskap

Sista delen i 10 förmågor som barn utvecklar med Lego pratar om kunskap som Lego skapar. Kunskap är makt
Kunskap är makt

Att leka med Lego är inte just bara lek, barnet utvecklar så enormt många andra sinnen och kunskaper i sitt huvud. Har du tänk på vilken nivå av matematik, tekniska färdigheter och naturens grundlagar barnet lär sig? Bygger man sitt torn för högt utan stabil grund faller det, bygger man en bro med för stor vikt på ena sidan så kommer andra sidan gå av. Jag behöver veta exakt antal av bitar som finns på höger sida så det blir symmetriskt med vänster sida. Utbildningen som Lego skapar är oändlig och jag tror att barnen blir lite klokare för varje Lego bit som de bygger med.


Tyckte du denna ”10 förmågor som barn utvecklar med Lego” artikel var intressant och lärorik så får du gärna dela den i dina sociala medier. Likaså lämna en kommentar om vilken punkt du tycker märkts mest hos dina barn. Läs gärna våra andra artiklar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *