När uppfanns Lego ?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för StorochLiten


Varför bygger folk fortfarande med Lego? Utvecklingen har gått framåt. Vi har gått från att leka med klossar utav trä, till plastbitar likt lego, till dator och tv-spel i otroliga upplagor, men ändå hänger lego fortfarande i och släpper nya produkter för varje år som går. Men när uppfanns då Lego?

Lego kom till världen genom den danske entreprenören Godtfred Kirk Christiansen 1949. Däremot kom namnet Lego först 1952, detta igenom det danska ordet leg godt som betyder nästan som det låter lek bra.

De första plastklossarna Lego släppte, år 1949, var Automatic Binding Bricks och hade sin förebild i det då populära Kiddicrafts. Den stora populariteten vi känner för Lego idag, fanns det inte då utan försäljningen gick ingen vidare och motståndskraften emot leksaker utav plast var stor.

År 1955 började Lego producera och sälja färdiga set med manual som gjorde att folk kunde börja bygga specifika hus och modeller. Därefter började det även släppa tillägg till dessa färdiga set så folk kunde bygga upp små egna städer, med fordon, hus & vägar.

När uppfanns Lego

När uppfanns Lego ?
Mail Truck utav lego från 1985 med 124 bitar.

Legos största succéer

En utav Legos största succéer under sina 15 första år på marknaden var tågen som nådde marknaden 1966. Tågen tillsammans med räls som gjorde att folk kunde bygga både en stad och en tågbana som gick runt staden.
Tågen är fortfarande en populär del hos Lego och det produceras & utvecklas än idag.

År 1968 kom även en mycket välkänd park för samtliga oss som lever i Skandinavien, nämligen Legoland.
Legoland är en form utav miniatyrpark gjord utav lego, totalt rör det sig om ungefär 65 miljoner legobitar som byggt upp staden.
Under 1990 talet byggdes fler legoparker i bland annat Amerika, Dubai & Storbritannien.

Något mer som skedde under 1990-talet var att Lego hamnade i dåliga tider när det gäller det ekonomiska. Orsakerna var många, bland annat blev stor konkurrens från bland annat datorspel, Pokemon & Pvc gubbar (Action figurer av olika former, bland annat Teenage Mutant Ninja Turtles)

Lego gjorde ett eget försök inom datorspel branschen men det kostade dem dyrt då projektet misslyckades eftersom att det både tog längre tid än planerat och kostnaderna blev mycket högre än budgeterat.

Efter detta valde Lego att gå tillbaka till sina rötter och satsa på det man visste att man kunde. Man köpte in rättigheter för bland annat Star Wars, Batman & Harry potter, började producera lego kopplade till detta som blev en stor succé som fortfarande finns i deras sortiment.

Tack vare de nya framgångarna valde Lego att göra ett nytt försök både inom dator & tv-produktion med större framgång än förut. Idag finns det både filmer & spel med Batman, Star Wars & Indiana Jones.

Idag marknadsförs lego till stor del för yngre barn och ungdomar men gruppen med vuxna som är intresserade utav att bygga har ökat markant, vilket man också börja se på kartonger som oftare nu visar en rekommenderad ålder från 16+.

Jag själv började med lego i unga år, det var ett stort intresse för mig.
I början räckte det att man hade ett tio tal legobitar så kunde man med fantasin bygga vad som helst och det är det som gör Lego så fantastiskt och vad jag tror framgångsrikt.

Var denna ” När uppfanns Lego ? ” artikel intressant? Läs gärna våra andra artiklar, så som 10 Lego du måste känna igen – om du är född på 90-talet

Några Lego sorter

Lego Basic
Basic är det klassiska Lego-systemet i originalstorleken.

Lego Duplo
Duplo är en version utav Lego med bitar som är dubbelt så stora som vanligt Lego.

Lego Quatro
Quatro är Lego med bitar dubbelt så stora som Lego Duplo.

Lego Technic
Technic, även kallat tekniklego, är en serie med mer teknisk inriktning.

Lego Mindstorms
Mindstorms är en serie produkter med vilka man kan bygga sina egna maskiner/robotar utav Legobitar

Lego City
Är Lego med former utav arbeten eller olyckor i en stadsmiljö.

Lego Exo-force
Exo-Force är Lego med figurer som medverkar i ett äventyr, vilket utspelar på berget som heter Sentai.

Bionicle
Bionicle Är lego som köps i burkar som man sedan bygger en robot utav, äldre versioner utav Bionicle är idag stort samlarvärde i.

Hero Factory
Hero Factory är idag en ersättare till Bionicle och är uppbyggda med en snarlik stil.

Lego Indiana Jones
Lego Indiana Jones är baserade utav filmerna med samma namn

Lego Star Wars
Lego Star Wars är är baserade utav filmerna med samma namn

Lego Minecraft
Lego Minecraft är baserade på datorspelet med samma namn

Lego Harry Potter
Lego Harry Potter är baserade utav filmerna med samma namn1 idé beträffande “När uppfanns Lego ?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *